BLOGI

Viisi lukuvinkkiä!

Toivoisitko, että lapsi lukee enemmän? Tässä avuksesi viisi vinkkiä, joilla kodista tulee lukukoti!

1. Lue itse ja ole esikuva
Tutkimusten mukaan aikuiset, etenkin vanhemmat, ovat lapsen tärkeimpiä esikuvia lukemisen suhteen. Lue itse ja kerro, mitä kirjaa parhaillaan luet. Herättele tällä tavoin lapsen lukuintoa!

2. Kirjoja kotiin!
Kirjojen lähellä on hyvä kasvaa. Tätä tukevat kansainväliset tutkimukset. Kodin kirjahyllyllä on pitkäaikaisia hyviä vaikutuksia.

3. Lukekaa yhdessä!
Lukuinto herää hienosti, kun luette yhdessä. Se antaa oivan tilaisuuden yhdessäoloon ja jutteluun. Lapsi saa kuunnella, katsoa ja esittää kysymyksiä. Yhdessä ääneen lukeminen on tärkeää silloinkin, kun lapsi osaa jo itse lukea.

4. Käykää kirjastossa!
Suomen kirjastot ovat mahtavia, maailman parhaiden joukossa. Monista löytyy kirjojen, lehtien, musiikin ja lautapelien lisäksi leikki- ja satunurkkauksia sekä nuorten osastoilta pelejä ja lukunurkkauksia. Opeta lapsi viihtymään kirjojen keskellä. Oma Taskukirjasto-sovellus on mahtava apuväline lapsille, joilla on jo oma kirjastokortti.

5. Puhu lukemisesta!
Tutkimuksissa ollaan yhtä mieltä siitä, että luetun ymmärtäminen paranee, kun lapsi saa puhua lukemastaan. Alkuun pääsee helposti. Kysy lapselta: ”Mitä tuossa kirjassa tapahtui”?

X