Tue lapsen harrastuksia – menemättä liiallisuuksiin

Lapsen kannustaminen harrastuksissa ei aina ole ihan yksinkertaista. Toisinaan se voi vaatia vanhemmilta itsehillintää.

 

Vanhemman on tärkeä osoittaa kiinnostustaan, olipa lapsen mieliharrastus sitten jalkapallo, ratsastus, tietokonepelit tai lukeminen. Aikuisen kiinnostuksen on kuitenkin oltava sopivalla tasolla. Jos se on liian laimeaa, lapsen innostus saattaa hiipua. Jos se taas on liian voimakasta, lapsi saattaa kokea paineita ja ahdistua.

 

On myös syytä yrittää välttää heijastamasta jälkikasvuun omia lapsuuden unelmiaan. On eri asia jakaa oma rakkautensa johonkin kuin odottaa, että lapsesta tulee suvun perinteen jatkaja.

 

Tutkimusten mukaan lapset, joiden vanhemmat tukevat lapsen itse valitsemia kiinnostuksenkohteita, menestyvät paremmin koulussa, solmivat enemmän myönteisiä suhteita ja ovat myötätuntoisempia sekä halukkaampia auttamaan toisia. Lisäksi he ovat myös keskimäärin terveempiä ja tyytyväisempiä elämäänsä. Aika hyvä porkkana oman käytöksen pohtimiseen, vai mitä?

 

Olemme koonneet tähän muutamia vinkkejä siitä, kuinka voit tukea lapsen harrastusta tai auttaa häntä löytämään sellaisen.

 

Kunnioita lapsen valintaa

Älä yritä vaikuttaa lapsen harrastusvalintaan. Anna valinnan tapahtua luonnostaan, ja keskity sen sijaan tukemaan ja olemaan utelias.

 

Osoita kiinnostusta …

Niin, edellä oli puhetta uteliaisuudesta! Nenän työntäminen lapsen asioihin ei aina ole menestysresepti, kun pyrkii luomaan myönteistä suhdetta häneen. Mutta tässä tapauksessa on lähes aina hyvä osoittaa välittämistä kysymällä asiaankuuluvia kysymyksiä ja näyttämällä olevansa kiinnostunut lapsen kiinnostuksenkohteesta.

 

… mutta älä liikaa!

Jokainen on varmaan kohdannut vanhemman, joka on hiukan liian innostunut lapsensa harrastuksesta. Se voi olla jalkapalloisä, joka haukkuu tuomarin, tai äiti, joka vaatii lasta lähtemään ratsastustreeneihin kaatosateessa. Älä sinä ole sellainen!

 

Lähde mukaan

Osoitat tietysti kiinnostusta lähtemällä mukaan lapsen harrastukseen. Mutta tee niin vain, jos hän hyväksyy sen. Anna yksinkertaisesti aikaasi!

 

Opi tulkitsemaan lasta

Joskus lapsen voi olla vaikea ilmaista tunteitaan sanoin. Koeta kuitenkin ottaa selvää, saako hän harrastuksestaan energiaa vai uuvuttaako se. Joskus lapsi saattaa sanoa, että vatsa on kipeä, vaikka oikeastaan häntä vaivaa stressi tai haluttomuus.

 

Pidä hauskaa!

Olipa harrastus lyhyt- tai pitkäaikainen, koeta pitää hauskaa ja antaa harrastukselle mahdollisuus entisestään lujittaa keskinäistä suhdettanne.

 

Lähde: https://www.search-institute.org/our-research/youth-development-research/sparks-and-thriving/

27.02.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ei ostositoumuksia
Boksin voi peruuttaa helposti
Lukuiloa jo yli 100 000 lapselle

Penny & Friends antaa 100 % hevos- ja lukuiloa!

GIRL:IT antaa 100 % tyttövoimaa ja lukuiloa!