Sarjakuvat – oikotie edistyneempään lukemiseen

Kaihtaako lapsesi itsepäisesti kirjoja mutta rakastaa sarjakuvia? Ei syytä huoleen! Tutkimusten mukaan sarjakuvat sopivat erinomaisesti lukuinnon herättelyyn erityisesti niille lapsille, joilla on lukuvaikeuksia. Sarjakuvien lukeminen kasvattaa lukijan itseluottamusta ja kannustaa etenemään vaikeampiin teksteihin sekä parantaa sanavarastoa.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan suosittujen sarjakuvalehtien sanavarasto on samaa suuruusluokkaa kuin samanikäisille suunnattujen oppi- ja lastenkirjojen. Myöskään virkkeiden pituudessa ei ole suurta eroa. Ruotsalaistutkijat ovatkin sitä mieltä, että sarjakuvat soveltuvat hyvin opetuskäyttöön.

Sarjakuvien lukeminen ei myöskään syrjäytä kirjojen lukemista, paljastaa seitsemäsluokkalaisten lukemisesta tehty amerikkalaistutkimus. Sarjakuvien lukijat lukevat myös kirjoja. Amerikkalaistutkijoiden mukaan kuvat myös tukevat vaikeiden sanojen ja tilannekohtaisen kielen ymmärtämistä.

Ei siis ole pelkkää sattumaa, että meidän tilausbokseissamme on monenlaista luettavaa lukuinnon ruokkimiseen. Kirjat ja lehdet, joissa on myös sarjakuvia, tarjoavat monenlaista sisältöä erilaisiin tarpeisiin.

Viisi hyvää syytä lukea sarjakuvia

  1. Kuvat helpottavat erilaisiin ihmisiin samastumista, mikä kehittää lapsen empatiataitoja.
  2. Sanan ja kuvan yhdistelmän ansiosta lapsi pystyy lukemaan ja ymmärtämään vaikeampia tekstejä kuin hän muuten pystyisi.
  3. Edistyneempi teksti antaa heikollekin lukijalle mahdollisuuden tarttua tavallista vaativampiin aiheisiin ja kysymyksiin.
  4. Sarjakuvat kehittävät ymmärrystä ja kriittistä ajattelua. Samanaikainen kuvan ja tekstin työstäminen edistää oppimista ja kehittää myös kriittistä ajattelua, kun lapsi tekee johtopäätöksiä tarinan tapahtumista.
  5. Sarjakuvat ovat useimpien lempilukemista! Usein väitetään, että vain pojat ja heikot lukijat tahtovat lukea sarjakuvia. Tosiasiassa niitä suosivat kaikki sukupuolesta ja lukutaidon tasosta riippumatta.

Lähteet:
https://serieriundervisningen.se/forskning/
https://gullislastips.weebly.com/lasaktiviteter/oka-laslusten-med-serier

26.06.2020

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Sisustusratkaisuja, jotka houkuttelevat lapset lukemaan

Tähtipelaaja Marcus Rashford tahtoo avata kirjojen maailman kaikille lapsille

Ei ostositoumuksia
Sisältää toimituksen
Boksin voi peruuttaa helposti
Lukuiloa jo yli 100 000 lapselle

Penny & Friends ger 100% häst- och läsglädje!

GIRL:IT ger 100% girl power och läsglädje!

Kickerz ger 100% fotbolls- och läsglädje!