Kuinka kannustaa lasta lukemaan myös kesällä?

On helppo kuvitella, että lukeminen sujuu kesällä kuin itsestään. Onhan lapsilla lomalla paljon aikaa! Todellisuus on toinen. Kesälomalla koululaiset laistavat lukemisesta. Tässä seitsemän vinkkiä lapsen kesälukemisen edistämiseen.

Yhteinen lukuhetki joka päivä

Päätä, milloin pidätte päivittäisen lukuhetken. Lue lapselle ääneen tai lukekaa kumpikin hiljaa omaa kirjaanne. Silloin sinäkin saat nauttia hyvästä kirjasta! Sinä olet esikuva, sillä lapsihan tekee niin kuin aikuiset tekevät, ei välttämättä niin kuin he sanovat.

Tutustukaa kirjastoon

Kirjaston valikoimassa suunnistaminen ei ole itsestään selvää. Menkää kirjastoon yhdessä ja pyytäkää kirjastonhoitajaa opastamaan ja näyttämään, kuinka kirjat on järjestetty ja missä ovat esimerkiksi eri-ikäisille tarkoitetut ja eri lajityyppeihin luokitellut kirjat.

Kirjallisuutta laidasta laitaan

Anna lapsen lukea sitä, mistä hän pitää! Älä juutu ennakkokäsityksiin, jotka perustuvat siihen, mistä itse lapsena pidit. Kannusta kaikenlaista lukemista, oli se sitten kauno- tai tietokirjallisuutta! Kun olet nähnyt, millaista luettavaa lapsi on valinnut, koeta perehtyä aiheeseen, jotta voitte keskustella kirjasta.

Kirjasarjat

Olet varmaan huomannut, että kun on lukenut jonkin sarjan ensimmäisen osan, on melkein pakko tarttua seuraavaan. Aivoja saa hiukan hämätä, kunhan tarkoitus on hyvä. Etsi sarja, josta lapsesi saattaisi pitää.

Eristyksissä kirjojen keskellä

Usein kotona on paljon kaikenlaista muuta tekemistä, joka vie aikaa lukemiselta. Mutta kun lähdetään yhdessä mökille, veneeseen tai automatkalle, saattaa kirja olla paras matkatavara.

Äänikirjakin on kirja

Vaikka itse lukeminen tuottaa erilaisen oppimiskokemuksen, antaa äänikirjakin mahdollisuuden nauttia tarinoista ja sukeltaa niihin. Vanhemman on kuitenkin erityisen tärkeää valmistautua keskustelemaan äänikirjan sisällöstä, jottei se jää vain muun tekemisen taustakohinaksi.

Asenne ratkaisee

Puhu lukemisesta myönteiseen sävyyn! Sanoillasi ja äänensävylläsi on merkitystä. Voit esimerkiksi kysyä lapselta, ilahtuiko hän uusimman tilausboksin mukana saamastaan kirjasta.

14.07.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ei ostositoumuksia
Boksin voi peruuttaa helposti
Lukuiloa jo yli 100 000 lapselle

Penny & Friends antaa 100 % hevos- ja lukuiloa!

GIRL:IT antaa 100 % tyttövoimaa ja lukuiloa!