Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Kesällä moni vanhempi ottaa töiden lisäksi vapaata ääneen lukemisesta. Kuulostaako tutulta?

On oikeastaan hiukan ristiriitaista, että lukeminen vähenee viikonloppuisin ja lomilla, sillä juuri silloin luulisi vanhemmilla olevan enemmän aikaa syventyä kirjoihin yhdessä lasten kanssa. Aika on vain yksi tekijä, toinen lienee ruutuajan ja leikin suosiminen.

Samaan aikaan moni lukee lomillakin ääneen. Noin puolet 0−9-vuotiaiden vanhemmista tekee sitä päivittäin, ja heidän osuutensa on ruotsalaisen LegiLexi-säätiön tutkimuksen mukaan kasvussa.

Ääneen lukemisen merkityksen korostaminen ei ole moralisointia, vaan tutkimusten mukaan lukeminen on yksiselitteisesti tärkeää. Se, joka lukee lapsena, tekee sitä todennäköisesti myös myöhemmällä iällä. Koska lukeminen tutkitusti edistää sekä hyvinvointia että opiskelumenestystä, ääneen lukemista voi pitää sijoituksena lastensa tulevaisuuteen. Siksi sitä kannattaa harrastaa ympäri vuoden, vaikka onhan se helpommin sanottu kuin tehty.

Tässä vinkkejä, joiden avulla lukeminen maistuu myös kesällä:

Lue muulloinkin kuin iltaisin

Kuka sanoo, että pitää pitäytyä totutussa arkirutiinissa ja lukea ääneen vain nukkumaanmenon yhteydessä? Ota kirja mukaan rannalle, tai pitäkää yhteinen lukutauko keskellä päivää. Voit nähdä sen mukavana yhdessälolon hetkenä, joka entisestään lujittaa keskinäistä suhdettanne.

Etsi kirjoja, joista myös itse nautit

Useimmiten kirjavalinta tehdään lapsen maun mukaan, mikä saattaa johtaa siihen, että joudut tukahduttamaan haukotuksia lukiessasi. Tartu tilaisuuteen ja etsi kirjoja, jotka kiinnostavat myös sinua. Kenties pidät enemmän tietokirjoista kuin kaunokirjallisuudesta. Tai toisinpäin. Kumpikin käy.

Etsi kiinnostavia kirjasarjoja

Kirjoihin pätee sama kuin tv-sarjoihin. Mielenkiinto pysyy helpommin yllä, kun on kerran tempautunut mukaan ja voi seurata tapahtumien ja hahmojen kehittymistä kirjasta tai jaksosta toiseen. Lapsille on tarjolla paljon hyviä kirjasarjoja. Kysy tarvittaessa vinkkejä kirjastohoitajalta!

Keskustelkaa lukemisesta

Kirjat ovat hyvä keskustelunaihe, ja niistä jutteleminen saa kaipaamaan seuraavaa lukuhetkeä.

Leppoisaa lukukesää!

Källa: https://legilexi.org/inspirationsbibliotek/forskning-rapporter/hoglasning/

07.05.2021

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Bruker du også å ta ferie fra høytlesningen?

Ei ostositoumuksia
Boksin voi peruuttaa helposti
Lukuiloa jo yli 100 000 lapselle

Penny & Friends antaa 100 % hevos- ja lukuiloa!

GIRL:IT antaa 100 % tyttövoimaa ja lukuiloa!