Miksi ihmeessä tarttua kirjaan? Onhan se työläämpi vaihtoehto kuin älylaitteiden loputon, vaihteleva viihde- ja tietovirta. Se virta kiehtoo: Suomessa vietetään tutkimusten mukaan verkossa keskimäärin vuorokauden verran viikossa.
Kyllä kannattaa!
Kirjaan kannattaa kuitenkin tarttua, ja syitä siihen on monia. Tiedetään, että lukeminen parantaa pitkäkestoista muistia ja kehittää empatia- ja kuvittelukykyä. Lisäksi se poistaa stressiä. Tutkimusten mukaan ääneen lukeminen kouluikäisille ja nuoremmille lapsille liittyy moneen hyvään asiaan. Sillä on selvä yhteys sekä lapsen koulumyönteisyyteen että -menestykseen. Saksalaisen tutkimuksen mukaan lukeminen vaikuttaa enemmän lapsen menestymiseen ylipäätään elämässä kuin vanhempien asema tai koulutus.
Helsingin Sanomien haastatteleman aivotutkijan Minna Huotilaisen mukaan kirjasta omaksuttu asiatieto jää mieleen paremmin kuin näytöltä luettu. Kirjaan keskitytään, eikä lukukokemus keskeydy toistuvasti kuten älylaitteita käytettäessä, joista tulvii eri ärsykkeitä.
Kaiken lisäksi lukutaitoa tarvitaan, koska pyristelemme nykyään loputtomassa tietovirrassa. Lukutaito tarkoittaa pelkän lukemisen lisäksi sitä, että osaamme tulkita ja analysoida tietoa ja erottaa valeuutiset oikeista.
Koko perhe lukemaan!
Miten sitten saada omat lapset lukemaan? Yksi tärkeimpiä asioita on näyttää itse esimerkkiä. Kun vanhemmat lukevat, lapset ottavat heistä mallia. Ääneen lukeminen on yksi parhaista kannustimista kirjojen maailmaan. Eikä sitä tarvitse lopettaa, vaikka lapsi osaisi jo itsekin lukea. Silloin voin pyytää lasta lukemaan ääneen tai voi lukea vuorotellen ääneen. Merkittävää on se, että kirjoista ja lukemisesta annetaan lapselle ja nuorelle myönteinen kuva. Se auttaa heidät alkuun. Sen jälkeen kirjat hoitavat lopun: ne tempaavat mukaan uusiin maailmoihin ja seikkailuihin. Yhtenä iltana ollaan avaruudessa, toisena velhokoulussa, kolmantena matkalla maailman ympäri. Kirjat tarjoavat ajanvietettä ja ajateltavaa. Ne tuovat koko elämänkirjon käden ulottuville. Eikä sitä voi vastustaa, kun on sen makuun päässyt.
Lähteet: Lukukeskus (lukukeskus.fi), Helsingin Sanomat (hs.fi)