Lapset kertovat lukutottumuksistaan

Mitä lapset ja nuoret lukevat? Paljonko he lukevat, missä ja milloin? Juttelimme 9-vuotiaan Heddan, 12-vuotiaan Joelin ja 13-vuotiaan Stellan kanssa heidän lukuharrastuksestaan.

Kuinka usein ja kuinka pitkään kerrallaan luet?

Hedda: Luen joka päivä puolesta tunnista tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Tilaan myös muutamaa lehteä. Jos jokin niistä on juuri tullut, saatan lukea myös sitä.

Joel: Luen suunnilleen 1–3 kertaa viikossa noin puoli tuntia tai tunnin verran. Tosin lukuaika vähän vaihtelee. Kun aloitan kirjasarjan, tahdon lukea sen kokonaan, mutta en ehkä yhdellä kertaa.

Stella: Kuuntelen päivittäin äänikirjoja useimmiten ennen nukahtamista mutta välillä myös päivällä. Silloin voin samalla pelata. Olen myös lukenut paljon kirjoja, vaikka en teekään sitä yhtä usein. Kun luen, luen kerrallaan noin tunnin verran, mutta äänikirjaa saatan kuunnella jopa neljä tuntia putkeen! On myös paljon kirjoja, jotka luen tai kuuntelen useampaan kertaan. Luen niin nopeasti, että toisinaan minulta jää huomaamatta asioita tai en täysin ymmärrä kaikkea ensimmäisellä kerralla.

 

Millaisia kirjoja luet?

Hedda: Pidän eniten romaaneista. Ne ovat usein jännittäviä, ja niissä riittää lukemista. Kirjojeni päähenkilö on useimmiten tyttö, joka on muutaman vuoden vanhempi kuin minä. Minulla on muutamia suosikkeja. Poppy Pim -sarja kertoo sirkuksessa kasvaneesta tytöstä. Iltasatuja kapinallisille tytöille on hyvä kirja, koska siinä kerrotaan rohkeista tytöistä, jotka tekevät jänniä juttuja. Pidän myös Sigge-nimisestä hevosesta kertovasta sarjasta ja Nolo elämäni -sarjasta, koska niissä kirjat ovat paksuja, 250-sivuisia! Kirjassa saa mielellään olla myös kuvia, mutta ei liikaa.

Joel: Pidän hauskoista kirjoista, varsinkin Neropatin päiväkirjasta. Moni luokallani lukee sitä sarjaa. Se on helppolukuinen ja koomisuutensa vuoksi hiukan erilainen. Lisäksi joka aukeamalla on vähintään yksi kuva. Pidän siitä, koska kuvat selventävät asioita.

Stella: Luen lähes yksinomaan fantasiakirjoja. Innostuin niistä, kun isoveljeni kuunteli fantasiakirjaa, ja aloimme kuunnella yhdessä. Suosikkisarjani on Soturikissat, jota kuuntelen englanniksi. Tosin olen päässyt vasta 96-osaisen sarjan 13. kirjaan. Jos kaikkia osia ei ole saatavana äänikirjoina, varmaankin kuuntelen ne, jotka on ja luen loput.

 

Luetko myös lehtiä?

Hedda: Tilaan yhtä sarjakuvalehteä ja muutamaa muuta lehteä, joissa on tavallisia juttuja lapsille.

Joel: En lue kovin paljon lehtiä. Mutta luen äidin luona ja koulussa yhtä lehteä, jossa on juttuja lapsille.

Stella: En. Pienenä minulle tuli sarjakuvalehti, mutta en juurikaan lukenut sitä.

 

Missä luet mieluiten?

 Hedda: Omassa huoneessani. En tahdo lukea, kun olen kavereiden kanssa.

Joel: Lukiessa voi olla kiva olla yksin, mutta on myös hauskaa, jos lukee samaa kirjaa yhdessä useamman kaverin kanssa, jolloin voi jutella siitä.

Stella: Luen mieluiten omassa huoneessani, mutta toisaalta luen myös luokassa. Ja jos kirja on hyvä, saatan pitää sitä mukanani, vaikka ympärilläni olisi ihmisiäkin.

 

Lukivatko vanhempasi sinulle, kun olit nuorempi?

Hedda: Kyllä, vanhempani lukivat minulle aina iltaisin. Nykyään he lukevat pikkusiskolleni.

Joel: Kyllä, he lukivat minulle usein ennen nukkumaanmenoa. Se on hyvä, koska se saa kiinnostumaan lukemisesta. Muistan halunneeni kuunnella satuja, ja tietyt lempikirjat saatoin kuunnella kymmenenkin kertaa, koska ne olivat niin hyviä.

Stella: En oikein muista, mutta mieleeni tulee kirjoja, joita luimme. Tahdoin joka tapauksessa heidän lukevan minulle.

 

Mitä eroa on lukemisella ja elokuvan tai tv-sarjan katselemisella?

Hedda: Pidän sekä lukemisesta että ohjelmien katsomisesta tabletillani. Joskus, kun minulla on hyvä kirja kesken, valitsen sen tabletin sijaan.

Joel: Kun katson elokuvaa, minulle syntyy selvempi kuva siitä, mitä tapahtuu. Lukiessa taas minun pitää todella ymmärtää jokaikinen sana, jotta käsittäisin, mitä tapahtuu.

Stella: Minusta äänikirjan kuuntelemisessa ja kirjan lukemisessa ei ole mitään eroa, paitsi se, että äänikirjan kohdalla kokemukseen saattaa vaikuttaa se, pidänkö lukijasta. Kun katson sarjaa tai elokuvaa, katson jakson yleensä kerralla loppuun asti. Kirjojen kohdalla niin ei ole. Saatan keskeyttää lukemisen, kun tulen vähemmän jännittävään kohtaan.

 

Luetko kirjoja myös koulussa?

Hedda: Luemme koulussa kirjaa, mutta minusta se ei ole erityisen jännittävä. Lisäksi sitä saa lukea vain luvun viikossa, joten ehdin lukea sen moneen kertaan.

Joel: Luen koulussa yleensä vain, jos jää aikaa.

Hedda: Saamme lukea vapaavalintaista kirjaa, mutta välillä koko luokan pitää lukea joku kirja yhdessä. Kirja, jota nyt luemme, on hyvä, koska se on fantasiakirja!

 

 

26.05.2020

Hvorfor hestebøker får barn (og deres foreldre) til å fortsette å lese

Hevoskirjoja lukevat lapset (ja heidän vanhempansa)

Varför hästböcker får barn (och deras föräldrar) att fortsätta läsa

Pidätkö sinäkin kesällä vapaata ääneen lukemisesta?

Ei ostositoumuksia
Boksin voi peruuttaa helposti
Lukuiloa jo yli 100 000 lapselle

Penny & Friends antaa 100 % hevos- ja lukuiloa!

GIRL:IT antaa 100 % tyttövoimaa ja lukuiloa!